ca es en de

Cossiers, un ball ancestral

cossiers-un-ball-ancestral

 

Sis homes i una dama, el dimoni que marca el territori, salts, cascavells, voltes, flors i rams de murta o alfàbrega. Aquests són els elements que conformen una de les danses més misterioses de Mallorca, el ball dels cossiers, que es pot veure en alguns pobles de l'illa en dates assenyalades dansant al so de les xeremies, el tamborino i el flabiol.

 

L'origen del ball dels cossiers és incert. Algunes teories apunten que va ser introduït a Mallorca per part dels pobladors catalans, qui celebraven un ball semblant per la festa del Corpus Christi. D'altres, que el seu origen es remunta a temps anteriors, essent contemporani de les civilitzacions clàssiques mediterrànies de Grècia i Roma.

 

Hi ha qui fins i tot en situa l’origen en temps del neolític. Sigui com sigui, es tracta d'una dansa que ha anat canviant amb el pas dels segles, abandonant-se i recuperant-se i introduint nous elements, com els vinculats a la religió cristiana.

 

La dama és el personatge que dirigeix el ball. Històricament els homes exercien aquest paper en el ball, però el seu paper era de personatge femení. Els personatges masculins ballen, boten i interactuen amb la dama, que és la figura central del ball. Per aquest motiu, algunes teories apunten que el ball dels cossiers era una mena d’invocació a la fertilitat.

 

No obstant això, el personatge del dimoni també dóna vàlida la interpretació que la dansa és una lluita del bé contra el mal. La figura del dimoni marca el terreny del ball, formant un cercle amb l'ajuda d'un gran garrot. Interactúa amb el públic, desafiant-lo i mantenint-lo a ratlla, i intervé en la dansa intentant entorpir la dama, que està protegida pels cossiers.

 

El ball dels cossiers té lleugers canvis depenent de la localitat i s'adapta a les festes de cada poble. Els cossiers més destacats de l'illa són els Següents.

 

Cossiers de Montuïri

 

Els cossiers de Montuïri són els més antics de l'illa i han ballat ininterrompudament tots els anys des del segle XVIII. La seva vestimenta complementa el blanc típic del Cossier amb els tons grocs, verds i roses. "Banyeta Verda" és el dimoni que participa en aquesta dansa. Els cossiers de Monutïri ballen el dia de la Mare de Déu d'Agost a les Festes de Sant Bartomeu.

 

Cossiers d'Algaida

 

Altres dels cossiers clàssics i famosos de Mallorca. Els cossiers d'Algaida van recuperar super ball a la dècada dels 70 després d'un decenni d'aturada. En el ball "Titolieta", la dama derrota al dimoni. Els cossiers d'Algaida ballen els dies de Sant Honorat, el patró del poble i por les Festes de Sant Jaume.

 

Cossiers de Manacor

 

Recuperats en la dècada dels 80 després d'estar inactius des de la guerra civil, el ball dels cossiers de Manacor ha estat proclamat recentment Festa d'Interès Cultural. Els cossiers de Manacor dansen amb motiu de les Fires i festes de primavera i també per la Cinquagesma.

 

Cossiers d'Alaró

 

Els cossiers d'Alaró realitzen els seus balls per les festes de Sant Roc. Han estat els darrers en permetre participar a una dona en el ball, que exerceix el paper de la dama des del 2016. Destaquen pels seus colorits vestits, íntegrament roses, vermells i blaus.

 

   Més informació sobre el municipi aquí