ca es en de

Panades i robiols

Gastronomia típica de la Setmana Santa a Mallorca

panades-i-robiols

És difícil imaginar la Setmana Santa mallorquina sense la seva particular gastronomia.

 

Panades, crespells i robiols mai falten a una casa mallorquina orgullosa de ser-ho durant les festes de pasqua… encara que siguin duites del forn! Encara així, fer panades és en sí mateixa una activitat plaentera, i encara més ho és comparar les pròpies amb les que es fan a casa de familiars i amics.

 

Perquè panades, robiols i crespells són diferents depenent de la casa on es facin, la recepta mai es fixa, i com que sovint la proporció dels ingredients és heretada de família, és un plat que reflecteix molt bé els costums i els gustos del qui l’elabora.

 

Panades

 

Afirmava Antoni Galmés Riera en el seu aplec de pautes “Cultura tradicional mallorquina”, que, a diferència del Nadal, les visites durant els dies de Pasqua no són per donar “les bones festes”, sinó per anar a “tastar ses panades”. I siguin o no del propi gust, per cortesia sempre s’ha de dir que són ben bones! Per fer la pasta d’unes bones panades necessitareu:

 

 

  • Farina fluixa
  • Aigua
  • Saïm
  • Oli

 

 

Les quantitats depenen del nombre de panades que es vulguin fer. Cal tenir en compte que la massa ha de ser emmotllable i fina en les parets. Afegir-hi ous o llet també és possible. El més habitual és omplir les panades amb carn de xot, carn magre de porc, una miqueta de sobrassada i pèsols. També és poden fer de peix (mussola) o de sípia. Pensau amanir la carn amb sal i pebre al gust. Per aconseguir fer panades s’ha de fer:

Amassar la pasta i fer-ne pilotetes que després seran la base de les panades.

Esclafar les pilotes i alçar les parets de la panada. Han de ser més fines que la base!

Omplir la panada amb la carn, peix o verdura al gust.

Tapar-la amb una capa fina de pasta, aferrant-la a les parets amb pessigades.

Ficar-les al forn a 200ºC durant, aproximadament 30 minuts.

 

Anau alerta que cada forn és un món i no s’han de cremar!

 

 

   Més informació sobre el municipi aquí