ca es en de

Festes de Sant Antoni 2020 als municipis de Mallorca

dia 17 de gener

festes-de-sant-antoni-als-municipis-de-mallorca

Passat el Nadal i les cavalcades de Reis Mags, a Malloca arriba una de les festes més populars: Sant Antoni, que fa moure autèntiques masses a pobles com ara Sa Pobla (on va ésser declarada d’interès turístic), Manacor o Artà, entre molts altres. 

 

La festa de Sant Antoni actual és el resultat de la cristianització d’antigues cerimònies i cultes primitius dedicats a divinitats paganes protectores de la fecunditat, dels conreus i dels animals.  L’encesa de foguerons forma part dels rituals primitius que encara perviuen. Els dimonis peguen bots, fan cabrioles per damunt el foc i ballen al seu voltant talment els xamans i bruixots. En els pobles de Mallorca encara segueixen aquesta cerimònia del salt sobre el foc dels dimonis, i se sumen les imperdibles torrades a vora del foc.

 

D'altra banda, Sant Antoni és el protector de la pagesia mallorquina i també dels animals, especialment els domèstics que conviuen amb l’home i del bestiar de peu rodó. És per això que el dia de Sant Antoni se celebren les populars beneïdes, i també és l'arrel d'aquelles gloses tan famoses:

Sant Antoni ha vengut
amb un ase amb quatre cames, 
amb un covo d’ensaïmades 
i una botella de suc 
Sant Antoni i el dimoni 
jugaven a trenta-u; 
el dimoni va fer trenta 
i sant Antoni, trenta-u

 

 

   Més informació sobre el municipi aquí