ca es en de

L’illa mística: els santuaris de Mallorca

l-illa-mistica-els-santuaris-de-mallorca

 Mallorca és una illa amb un potent llegat cultural. El seu atractiu va més enllà de les blaves aigües del mediterrani, el sol càlid, la naturalesa, el bullici de les festes populars o l'exhuberància de les seves fires i mercats.

 

A Mallorca també hi ha llocs remots, plens de pau i misticisme. Santuaris, ermites, castells... construccions amb segles d'antiguitat que es poden visitar per escapar de l'estrès diari.

 

En aquest article repassarem cinc santuaris mallorquins, situats tots ells en localitzacions elevades. Tots aquests llocs gaudeixen de servei d'allotjament.

 



Santuari de Lluc

 

El santuari de Lluc és el més gran i emblemàtic de Mallorca. Situat enmig de la Serra de Tramuntana, al municipi d'Escorca, aquest santuari emana pau fins i tot malgrat ser un punt d'atracció turística. Es troba a 400 metres d'altura, la seva construcció va començar al segle XIII.

 

El seu nom prové del topònim llatí "Lucus", que significa "bosc sagrat". La zona sempre ha gaudit de cert misticisme i fins i tot en els seus voltants s'han trobat tombes que es remeten a la prehistòria. El santuari de Lluc guarda la imatge de la Mare de Déu de Lluc, patrona de Mallorca i una de les poques figures negres de la verge Maria a Espanya.

 

Aquest santuari també destaca per acollir l'Escolania dels "Blauets" de Lluc, cor format per nens que estudien al santuari i que canten en celebracions assenyalades vestits amb una característica túnica blava. El santuari de Lluc és un dels llocs més estimats dels mallorquins.

 

A mitjans del mes d'agost s'organitza l'ascens d'Es Güell a Lluc a Peu, un pelegrinatge nocturn a Lluc des de Palma, mentre que al setembre es celebra un altre ascens nocturn a Lluc, en aquesta ocasió des de tots els pobles de Mallorca.

 

 

Santuari de Nostra Senyora de Cura

 

Situat al cim del puig de Randa, al municipi d'Algaida, el Santuari de Cura gaudeix d'unes portentoses vistes des de les que contemplar tota l'illa. El Santuari de Cura està estretament vinculat a un dels mallorquins més il·lustres de la història, el pensador i místic Ramon Llull.

 

És en aquesta muntanya on el savi s'hauria vist il·luminat en un retir de vida contemplativa, i on començaria a elaborar el seu pensament i obra. Durant el segle XIV, Cura es va consolidar com un entorn al qual acudir a la recerca de la saviesa. El santuari de Cura destaca per la interessant Aula de la Gramàtica, record de l'antiga escola de gramàtica, així com les habitacions dedicades als oficis antics.

 

A més, aquest lloc disposa d'un licor propi, el licor de Randa, patentat pels franciscans del Tercer Ordre Regular.

 

 

Santuari del Puig de Maria

 

A diferència dels santuaris anteriors, al Puig de Maria, situat al municipi de Pollença, exigeix ​​una ascensió a peu a través d'un camí de pedra. Des dels seus 330 metres poden contemplar la vall de Pollença, la serra de tramuntana i les badies de Pollença i Alcúdia.

 

L'ermita i el seu monestir van ser construïts durant el segle XIV. El santuari del Puig de Maria destaca pel seu estil gòtic originari, que ha sofert diverses reformes. La seva església acull una imatge de la verge, que data del segle XIV i que va motivar la construcció del santuari.

 

El seu accés a peu a través de la muntanya, així com les instal·lacions que envolten el santuari han convertit el Puig de Maria en un lloc popular on fer excursions familiars.

 

 

Santuari de Monti-Sion

Molt a prop del Puig de Randa es troba el Puig de Monti-Sion, al municipi de Porreres. Aquest santuari es troba a 250 metres d'altura i el seu origen ser remunta al segle XV, quan es va edificar la major part de la seva construcció.

 

Monti-Sion és un santuari molt estimat pels veïns de Porreres. Prova d'això és la construcció de la carretera que permet arribar al recinte en cotxe. Aquesta carretera va ser construïda pels veïns del poble en 1954 en un sol dia, una fita que és motiu d'orgull del poble porrerenc.

 

Actualment el santuari de Monti-Sion destaca per acollir concerts, recitals i celebracions populars, sent el diumenge de l'Àngel la data més concorreguda.


 

Santuari del Puig de Sant Salvador

El santuari del Puig de Sant Salvador es troba a la muntanya més alta del municipi de Felanitx. Els seus orígens es remunten a mitjan segle XIV, quan es va construir una ermita inicial en honor a Sant Salvador després d'uns anys en què la pesta negra va afectar profundament l'illa.

 

L'església actual es va construir al segle XVIII, i més recents són la construcció del monument a Crist Rei i la Creu de Picot, ambdues del segle XX i que gaudeixen de gran visibilitat. El paisatge que es pot observar des de Sant Salvador és un dels més vasts de l'illa, amb unes espectaculars vistes al mar mediterrani.

 

Sant Salvador és un lloc concorregut per als felanitxers diumenge de l'Àngel i celebra les seves festes el primer diumenge després del 8 de setembre.

 

 

 

   Més informació sobre el municipi aquí