ca es en de

Mallorca vegetariana: tres plats tradicionals sense rastre de carn

mallorca-vegetariana-tres-plats-tradicionals-sense-rastre-de-carn

 

Sobrassada, camaiot, panades, ensaïmades, botifarrons, frit mallorquí... la carn, i en concret la carn de porc, juga un paper fonamental en la gastronomia mallorquina.

 

No obstant això, és possible trobar plats tradicionals en el receptari illenc sense gens de carn. I és que els productes del camp mallorquí basten per llepar-se els dits.

 

Aquí us informem sobre tres plats característics de Mallorca, imprescindibles per a tots els mallorquins que volen portar una dieta vegetariana o simplement gaudir d'un menjar lleuger al mateix temps que nutritiu.

 

Trempó:

 

El trempó és el plat més característic de l'estiu mallorquí i un dels més simples pel que fa a la seva elaboració. Tomàquet, pebre blanc mallorquí (també conegut com pebre groc) i ceba blanca són els únics ingredients d'aquest refrescant plat.

 

Aquests ingredients es trossegen i es barregen, creant un nou i colorit plat dominat pels colors vermell, verd i blanc, que remeten als colors dels siurell. El toc final del trempó és una senzilla trempada d'oli i sal, que remata un dels plats més fàcils de preparar de la gastronomia mallorquina.

 

El seu nom deriva del verb "trempar". El trempó no s'ha de confondre amb una amanida. És un plat d'estiu amb personalitat pròpia, que s’acostuma a prendre com a plat únic o acompanyant un bon pa amb oli. Tot i això, són molts els que s'aventuren a alterar el trempó amb més ingredients: tonyina, olives, albercoc, poma, remolatxa ... són només alguns dels possibles afegits, però molts mallorquins negaran rotundament que segueixi sent trempó.

 

 

Tumbet:

 

Molts plats de la gastronomia mallorquina són realment econòmics. Si el trempó destaca per la seva senzillesa, el tumbet neix arran de l'aprofitament dels excedents de l'horta. Patates, albergínies, carbassó, pebres verds i vermells, salsa de tomàquet ... componen aquest menjar que pot servir-se fred, calent, com a plat únic o amb guarnició.

 

Els seus ingredients, el seu aroma i el seu sabor el relacionen amb plats com la ratatouille francesa o la ciambotta i la caponatta italianes. Un bon tumbet guarda uns quants secrets. El primer d'ells és que els seus ingredients s’han fregir per separat (amb l'excepció del sofregit de tomàquet i all per fer la salsa), tallats a rodantxes i amb un foc a mitja potència.

 

El segon és la greixonera, la tradicional cassola de fang mallorquina, on s'aboquen tots els ingredients, començant amb una base de patates, una capa d'albergínies i carbassó i una altra amb els pebrots fregits, tot cobert per la salsa casolana de tomàquet . Cinc minuts amb la greixonera al foc seran suficients per donar-li el toc final al plat.

 

 

Sopes mallorquines (d'estiu):


Les sopes mallorquines són un altre plat estrella de la gastronomia illenca. Malgrat portar el nom de sopa, aquest plat no conté brou. Si que conté pa, concretament pa mallorquí dur, tallat a rodanxes fines. Perquè les sopes mallorquines són un altre exemple de l'aprofitament dels aliments, en aquest cas el pa del dia anterior.

 

Les sopes mallorquines no són un plat estrictament vegetarià, però en la seva versió "d'estiu" no conté carn, ja que l'objectiu és fer un plat que faciliti una digestió lleugera. Tomatigues (sofregides), ceba (daurada) i col (reduïda) formaran la base de la sopa, a la qual s'afegiran ingredients aromàtics com julivert, pebre vermell o sal.

 

Sobre aquesta base s'afegeix aigua, que cal deixar coure per crear un brou per abocar en part a una greixonera. Allà és on entra en acció el pa, que absorbirà el brou i els seus aromes i tornarà tou. Llavors només queda afegir la verdura i remenar.

 

 

 

Fotos: www.delascosasdelcomer.com www.mercadocalabajio.com  www.recetasmallorquines.es

   Més informació sobre el municipi aquí